Marias blogg

Marias blogg

VÄLKOMNA TILL MARIAS BLOGG

Välkomna att gå in på de olika sidorna för att läsa och se mer bilder.

HEMMA

Hallen. Äntligen är vår lilla hall så gott som färdig. Vi sparade husets orginalbrädfodring på gamla ytterväggen och listade runt gamla ytterdörrhålet med lister som vi funnit i uthuset. Allt trä målades i samma vita nyans medan de nya väggarna fick en neutral ljus tapet.
 
Nyårsaftons morgon 31 dec 2015. Utsikt över älven från vårt fönster på övervåningen.
 
Gungstolen i köket passar bra tillsammans med Ellinor Henrikssons fina tavla.
 

       Några bilder från badrummet januari 2015.
      
       Tavlorna på badrummet har Hildur Isaksson målat.
       Den turkos burken fann jag på "boa" när vi flyttade in, likaså den lilla turkos rakspegeln.
 Kaklat badrummet har jag gjort själv för ca.nio år sen.


 


 Rummet bredvid köket, allrummet fungerar som hobbyrum, matrum och mysrum när vi tänder öppna spisen och bara vill slappna av. Det blev jättebra och användbart på många sätt sen vi flyttade upp TV-rummet.
 
 

SKÅPET
De två bilderna ovan visar samma skåp men med öppna dörrar (överst) och stängda dörrar (nederst). Skåpet är från 1748 men omålat 1888. När man öppnar dörrarna kan man se originalmålningen på lådorna och dörrarnas insidor.
Skåpet har stått på Fridhem i Västanberg så länge som folk minns. Fridhem byggdes av Julius Norbäck i slutet av 1800 talet. Skåpet kommer förmodligen från Bergsätra i Västanberg där det har fungerat som medicinskåp. Bergsätra var byggdens apotek på den tiden. Dotterna på Bergsätra gifte sig med Julius Norbäck, så kanske var skåpet brölloppsgåvan hon hade med sig till sitt nya hem.
 HALVBORDET kommer från Anders mormor Karin och gården "Törken" i Bjälverud.
 SKÅPET kommer från "Törken" i Bjälverud som är Anders barndomshem och en gammal släktgård på Anders mammas och mormors sida. Efter att skåpet bytts ut mot mordernare skåp fick det fungera som förrådsskåp i uthuset. Det var där skåpet stod när Anders kom på att vi kanske skulle ta reda på det. Skåpet är nött, slitet och sharmigt. Det fyller sin funktion i vårat allrum. 
 

 

 
TV-rummet
Den renoverade stolen gör sig fint bredvid den gamla järnkaminen som finns i vårt blivande TV-rum. Stolen är målad i en blank svart färg och sitsen klädd i ett mörkbrunt sidentyg med blommönster som relif.Toadörr.
Dörren fanns på boa inspikad under en slät skiva. Skivan togs bort dörren skrapades, målades och fick en ny ruta i dörren för den ena var sönder. Dörrhandtaget är gammalt och av mässing. Det satt på en annan dörr som vi tog ut från huset när vi renoverade. Det utsnidade trästycket över dörren gjorde jag på en snickarkurs en gång. Då hörde det till en sänggavel som vi inte använder nu.


Sovrummet.
I vårt uthus fanns en lagom stor gammal dörr som passade bra som sänggavel. Överkastet är sytt i lappteknik och dekorerat med gamla spetsar i olika vit/beiga nyanser. Lamporna är köpta på loppis. Då var det vinröda, 80-talslampor som fick en bulligare form med hjälp av gips som målades vit sen dekorerades lamporna med pärlor. Kuddarna är sydda av naturvit fuskpäls. Nattudksborden är faktiskt nya och köpta på Ikea.


De vita stolarna är arvegods. De fanns i mitt hem när jag var liten. Byrån är köpt på Ikea 1988. Då var den furufärgad men efter lite vit färg känns den som ny igen.


På vårt 1916-tals hus finns ett utbygge som kom till på slutet av 60-talet. Gablondörren som finns i utbygget passar inte till det gamla huset men i väntan på att finna passande dörr så målades den släta gablondörren vit och dekorerades med löv utklippta ur tapeten från den lilla hallen utanför badrummet. Golvlisterna låg på uthuset och de blev fina efter lite behandling med sandpapper och ny färg.
Rakspegel och locktång


Vitrinskåpet
I en hålighet bredvid muren i köket byggde vi ett vitrinskåp efter väggens form. Dörrarna är köpta på IKEA.


 Badrummet
Rakspegel, plåtburk och handdukar i turkos bildar ett vilosamt stilleben på badrummet. Hyllan är gammal och ärvd.