Marias blogg

Marias blogg

VÄLKOMNA TILL MARIAS BLOGG

Välkomna att gå in på de olika sidorna för att läsa och se mer bilder.

ÅTERBRUK

Det lilla lilla skåpet fick ny färg, nytt beslag och vändes upp och ner. Det är endast 24,5*24,5*6 cm stort men väldigt gulligt.
 
Orgelpall Den här orgelpallen har mamma fått med sig från någon skola när hon köpte en gammal skolorgel någon gång på 70-talet. Pallen har länge varit med men hamnat på uthuset och stått och samlat dam i många år. Nu har den slitna avnötta pallen fått ny färg och även ett nytt hem. Hoppas den kommer väl till användning.
 
 

50-tals stol Den här stolen fick jag av min farmor i början på 80-talet. Då hade den ett blått ulltyg som var slitet och lagat. Jag fick ett rosablått tyg av min mamma som jag valde färg utifrån och målade om min stol. Då var jag endast 20 år men älskade att måla, renovera och klä om möbler. Nu 30 år senare har stolen åter fått ny färg och ett nytt rejält möbeltyg att visa upp sig i. Stolen är såld.
 
 Slagbordet är köpt på auktion. Det var furufärgat och ingen ville ha det. Jag köpte det, tvättade, spacklade, slipade, målade och sålde det till någon som tyckte det var fint och behövde ett litet bord i sitt kök. Det är återbruk.
 Långbänken som länge varit träfärgad har stått på vårt uthus i över 10 år och bara blivit mer och mer dammig. För några veckor sen bar jag in bänken och gav den en lite ansiktslyftning. Såld.

 Pallen har också kännt sig väldigt ensam och övergiven i våra uthus i många år men nu har den fått ny färg och ny ägare så nu hoppas jag att den har det bra i ett nytt hem i ett barnrum. 


Vårväskor gjorda av resttyger, stuvar, lappar och spännen. Alla väskorna har foder och är praktiska till mycket.
Skåp. Gamla 70-tals lister som vi har tagit ner vid renovering fick bli stomme till skåp där gamla fotoramar med glas fick fungera som dörrar. Som bakstycke fann jag en tunn skiva i uthuset som passade bra. Eftersom ramarna var trasiga målades allt i samma vita nyans. Gamla udda knappar i metall fungerar bra som knoppar och kedjor att låsa skåpen med. Alla tre skåpen är sålda.
 
Gamla lister i nya hallen. Återbrukat gamla lister som länge legat på uthuset. Efter att ha skrapat, spacklat och slipat lite på listerna var det bara att montera upp dom dubbla som foder kring hålet efter den gamla ytterdörren som nu kommit in i huset en bit. Vi har även sparat orginalbrädfodringen på väggen i den nya lillhallen. Allt är målat i samma vita nyans och resultatet blev över förväntan.
 
Ikea och Gudrun Sjödén hmmm. Av kramahjärtkuddar fån Ikea och en bit Gudrun _Sjödén tyg blev det nya, söta och lättplacerade hjärtkuddar. Båda är sålda.
 
Byrån ropade jag in på auktion i Ekshärad, tvättade, slipade och målade vit. Runt nyckelhålen fanns det ingenting så jag köpte olika hålbrickor på loppisar och satte fast på byrån. Lite udda men charmigt tycker jag. Byrån är såld.
 
Gungstolen. På vårt uthus har det i många år stått en gammal sliten och flagig rosavit gungstol. Nu har gungstolen fått nytt liv och en plats i köket. Den är skrapad, tvättad, slipad och målad vit. Den har också fått en ny klädsel på en gammal med passande dyna.
 
 
 Träfat. Jag fick två röda träfat av mamma. Faten var solblekta och slitna. Jag målade båda vita och slipade sen fram lite rött underifrån. Faten dekorerades med var sin liten ängel. Båda är sålda.
 Paradhandukshylla. Hyllan är gammal och har varit målad många gånger i olika kulörer. Nu har den blivit vit och fått tre nya antikbehandlade krokar. Hyllan har också fått en handvirkad spets på kanten som dekoration. Såld.
Docksäng. Jag köpte docksängen på en loppis. Sängen var då träfärgad och ful. Nu har den blivit målad vit samt dekorerad med ett ängelhjärta i fotändan. En bit skumgummi fick bli madrass med ett dovblått överdrag. Av ett nött täcke blev det ett sött dock täcke med tillhörande kudde. Såld.
Klocka. Återbruk av en gammal trälåda och en trasig modelldocka. Jag borrade ett hål för urverket i trälådan. Modelldockan var trasig så den limmade jag ihop och monterade på trälådan. Jag tvättade, slipade och målade allt vitt med vit matt färg. Själva urtavlan är målade med svart akrylfärg. En av visarna var guldfärgad när jag fick den så den sprayades svart så den blev lik den andra visaren. Urverket är nytt och fungerar alldeles utmärkt där klockan nu sitter hemma på köksväggen
 
Örhängeförvaring. Av ett gammalt fönster kan man göra mycket. Först tar man bort glaset, tvättar och slipar lite sen häfter man på ett helst gammalt hönsnät på baksidan och hänger upp fönstret på väggen. Då har man en örhängsförvaring som rymmer många par örhängen.
 
 Till adväntsljusstakar i år använde jag mig av halva björkkubbar som hyvlades för att stå stadigt. I de borrade hålen för ljusen sattes det ljushållare som skydd. Slutligen dekorerades ljusstakarna med halmstjärnor, småtomtar, filthjärtan och olika sorts band. Såld.

 
 På bräderna från en gammal silltunna klistrades det väderbitna träbitar av olika slag, små tomtar både köpta och handgjorda, halmstjärnor, filtblommor och filthjärtan samt natursnören. Det blev små lättplacerade tomtetavlor som jag sålde på Sahlströmsgårdens julmarknad 2014.
 
Av trasiga tegelpannor gjorde jag jultavlor med olika motiv. Först målades tegelpannorna vita. Därefter målades de med text av akrylfärg och tryckta bilder. Som skydd användes en tålig vattenbaserad lack. Slutligen dekorerades tegelpannorna med halmstjärnor, band mm.


 

 
 
Pizzakartonggardin. Av en tom pizzakarton, servetter och ett hampasnöre blev det en gardin. Gardinen pryder sin plats i trapphuset där det är svårt att få "vanliga" gardinet att passa.
 
Betongpannor. Av trasiga betongpannor kan man ju alltid tillverka olika tavlor eller skyltar. De här gjorde jag för att sälja på vårmärten i Torsby. Efter att ha använt vit grundfärg, akrylfärg till bokstäver och fjärilar och skyddslack dekorerades betongpannorna med läderremmar, kjedjor, och nycklar. Pannorna uppskattades och sålde bra.
 
Läragåvagnen har stått bortglömd i uthuset säkert 8 år men häromdagen när jag var där för att leta efter saker för att återbruka fann jag den. Efter en rejäl rengörning, lite enklare renovering, vit färg, lila ängel samt nya sängkläder blev den rätt så söt. Såld.
 Glassåpet är ett litet träskåp som tidigare varit träfärgat. Nu är det vitmålat och dörrarna har fått glas. Skåpet är lättplacerat och passar till tex. glas, koppar, burkar, filmer mm. Såld.
Taggtrådshjärta. Av gammal rostig taggtråd gör jag hjärtan som dekoreras med pärlor, prismor eller annat passande. Man kan byta dekorationen i hjärtat med årstid eller speciell högtid. såld.
 
Änglar vakar över detta rum är tillverkat av ett litet enkelt skåp med en mellanvägg i. Det var träfärgat och lackat innan det blev vitmålat och dekorerat med änglar, text och ett litet handtag. Såld.
 
 Hyllan var som var träfärgad, lackad och utan bakstycke har fått ett bakstycke av pärlspont och målats vit. Den är liten och lättplacerad och passar till småsaker kanske på badrummet. Såld.


 
 Krönskåpet skulle slängas av en vän. Det tyckte jag var synd för det lilla skåpet är verkligen annorlunda och personligt. Jag fixade till det lite och målade det vitt med fjärilar. Såld.

 Änglaboxen var träfärgad, lackad och behövde fixas till lite. Nu är den vitmålad med spetsdekoration av silver samt en ängel med ett slitet intryck på locket. Om man sätter på ett hänglås kan boxen tex. användas som skattkista eller ett skrin att förvara smycken i. Såld.
 
 
Skåp med hönsnät. Skåpet är nu vitmålat och har dörrar med hönsnät. Det är litet, nätt och lättplacerat. Skåpet passar som förvaringsskåp, till fina gamla plåtburkar, glas, flaskor eller samlarsaker. Det är också passande storlek som badrumsskåp. Såld.
Liten hylla av gammal låda. Länge har jag haft den slitna gamla lådan med små fack liggandes och tänkt att den kan vara bra att ha till något. Veckan innan jag skulle vara med på Åsteby marknad målade jag lådan och klistrade in gamla anonser och små artiklar från en gammal tidning i botten på varje fack. Lådan är tänkt att användas som hylla men passar säkert ill annat med. Såld.

 Fönstret som blev skåp. Från förra huset som vi bodde i och renoverade så sparade jag ett litet fönster som jag inte kunde göra mig av med. Det har stått på boa här nu i åtta år. Den här veckan har  fönstret fått nytt liv. Efter att jag tvättat, målat och slipat fönstret samt spikat dit pärlspont som bakvägg så blev det ett litet sött skåp när jag målat det vitt. Såld.
Lådan. Den gamla lådan med vackra ben har jag också sparat sedan länge. Den stod på vinden i det huset som jag bodde i som liten. Jag har använt lådan som docksäng och leksaksförvaring i barnens rum men sen åkte den ut på boa och bara stod och samlade damm. Under veckan har lådan förvandlats till en söt  liten förvaringslåda och i går sålde jag den på Åsteby marknad till någon som behövde den bättre än mig. Återbruk är härligt. Såld.

 Pallen. När vi köpte det hus som vi bor i nu fanns det massor med saker i uthuset som inte gick att sälja på auktionen som var innan huset såldes. Där fanns bland annat denna lilla sittpall som var väldigt smutsig och dammig när jag fann den. Nu har pallen genomgått tvättning, slipning, målning och fått nytt tyg. Den blev jättesöt och användbar på tex. altanen eller i köket som reservpall. Såld.
Stolen. Den här stolen har varit med om mycket. Min mamma köpte den när jag var liten sen har min syster och jag haft den. Jag var hemskt trött på den furugula lackade ytan så tillslut åkte den ut på boa. Stolen är stadig och har en fin modell så jag har länge tänkt göra om den. Under den gångna veckan har jag målat den vit och satt på ett nytt möbetyg och nu är den så  här fin. Såld.
 
SKÖNA MEN FULA FOTÖLJER fick nya "plädar" av gammalt virkat överkast.
 
Lampa.
Köpte en guldig lampskärm för fem kr. på loppis. Sprayade skärmen med matt vit färg och satte på vackra, gamla spetsar. Skärmen passar bra på en lampfot från en annan loppis.
Kanske borde byta till en vit sladd?
 
 
Ampel. Behövde en ampel till mina skott av liljor. Det var svårt att hitta lämplig ampel i affärerna i Torsby till rätt pris. Det måste gå att göra en enkel men personlig ampel tänkte jag och letade runt i huset lite. Det blev en ampel av hönsnät, ståltråd, pärlor, gammal blomkruka samt kjedjor.
 
Pinnstolen
Den vackra gamla pinnstolen har tyvärr gått sönder  men med lite lim, ny färg och ny sits med stoppning känns den som ny igen och passar fin i vårt kommande TV-rum.


Gammal träsoffa har fått ljusgrå färg och nytt dubbelvävt tyg. Andra sidan av tyget passade till en ljusare kudde.

Av ett gammalt cykelhjul som jag fann i uthuset blev det en ljuskrona till nyår.
Först svetsades det på värmeljushållare på cykelhjulet som sen målades med vit sprayfärg och hängdes upp i vita kjedjor. Därefter dekorerades hjulet med glaskulor och kristaller. En enkel ljusslinga ger ett behagligt ljus för kvällsmys.
_____________________________________________________________
Av ihopsamlade klinkerrester fixade jag ett personligt golv i pannrummet.
Grannar, vänner och affärer var så snälla att de skänkte mig udda klinkerplattor i olika färger, storlek och tjocklek. Av dessa rester pusslades vårt pannrumsgolv. Min son Albin hjälpte mig krossa plattor ibland när det behövdes mindre bitar för att fylla upp tomrum. Eftersom plattorna var olika tjocka fick fixen läggas på allt eftersom plattorna las. Innan jag började ifrågasatte min sambo mitt projekt. Han undrade varför jag aldrig kan göra något vanligt någon gång. Men efter att det blivit färdigt och vi fått mycket beröm för golvet så är han nog ganska nöjd ändå.
_____________________________________
Gamla McDonald stolar fick nytt tyg och ny plats i min dotters rum.
McDonald sålde ut sina stolar för 25 kr styck på blocket. Perfekt eftersom min dotter just önskat sig svarta små cafestolar till sitt rum. Vi köpte fyra stycken varav två fick nytt svart tyg med gulskimrande blommor passande till rummet. De andra två passar som de är i trädgården till ett litet svart cafebord.
Stolarna är gjorda i stål och håller nog ute några år.
______________________________

Auktionsfynd
Det lilla skåpet ropades in på auktion för 30 kr. Då var det brunt och lite skabbigt. Lite vit färg fick det att passa i vår nyrenoverade hall på övervåningen. Skåpet är litet men rymmer några gamla udda snabbsglas samt andra glasföremål.

Ikealampa.
När vi hade renoverat Albins rum och han skulle ha en lampa tyckte han att den gamla Ikealampan var tråkig. Då klistrade Albin på pärlor och droppar av färgat glas på lampan så den blev som han ville ha den, som ny igen.

Cykelhjul.
Ännu en lampa av ett gammalt cykelhjul. I det här fallet är cykelhjulet omålat och dekorerat med slingor av pärlor. Lampan passar bra som sovrumslampa då den ger ett lugnt, mysigt sken om kvällen.


Tallrikshylla.
Jag var ute efter en tallrikshylla och letade på olika affärer men fann ingen som var passande eller lagom dyr men på en sommarauktion fanns den här hyllan som var brunmålad a´la 70-tal. Den var så ful att ingen ville ha den så då passade jag på att ropa in den för 20 kr. Därefter slipades och målades den vit och passar bra i köket som just tallrikshylla. Såld.

Snickarglädje.
På en snickarkurs på 80-talet gjorde jag den här snidade saken som sänggavel och laserade sängen så den skulle se lutad ut. När vi inte använde sängen mer tog jag tillvara på den utsnidade delen på sänggaveln, målade den vit och satte som dekoration ovanför toadörren.

Lånat skåp.
Fick låna det här skåpet av vän för många år sen. Då var det avlutat med grönmålade sidor och dörrar. Jag fick lov att måla skåpet vitt och sätta på andra beslag så det skulle passa in hos oss. Ovanför dörrarna sattes små träprofiler för att få det mer personligt. Jättebra skåp till lakan, tyg, filter osv.

Taggtrådshjärta.
Under uthus eller i igenvuxna hagar kan man finna gammal taggtråd. Klipp en bit, forma till ett hjärta och dekorera med vackra pärlor så får man en snygg, personlig och annorlunda dekoration. Såld.

Fönsterlampa av ståltråd och silverpärlor
Av en gammal lampstomme kan man göra sin egen personliga lampa med hjälp av ståltråd som viras runt stommen och dekoreras med sileverpärlor.